Новини

«Народні традиції України: від символіки до смаку»

Для здобувачів вищої освіти ОП Середня освіта (Технології. Інформатика) 01.04.2025 р. відбулася дуальна лекція, що об’єднала світ декоративного мистецтва та харчових технологій.

Лекцію, в якій одним із питань було «Народні традиції України: від символіки до смаку» провели викладач кафедри технологічної освіти Харитонова В.В. та викладач кафедри професійної освіти та технологій за профілями Дубова Н.В., які спільно розкрили особливості українських традиційних ремесел і кулінарного мистецтва.

Викладач Харитонова В.В. ознайомила здобувачів вищої освіти із традиційними техніками вишивки, розповіла про символіку основних узорів, значення орнаментів у різних регіонах України та особливості регіонального розмаїття вишитих виробів та продемонструвала техніки створення вишиваних рушників, що були оберегами в українських родинах. Студенти спробували відтворити елементи традиційних українських орнаментів, працюючи у техніці вишивання хрестиком.

Викладач Дубова Н.В особливу увагу приділила традиційним стравам української кухні та їхній обрядовій ролі, розповіла про використання символічних продуктів: мед (здоров’я і достаток), мак (захист), хліб (життя). Також студенти мали змогу побачити приготування автентичних страв за старовинними рецептами.

Лекція дозволила майбутнім вчителям технологій глибше зрозуміти культурну спадщину України та її зв’язок із сучасністю, підкреслила єдність народного мистецтва та кулінарії.

АВТОР ДОПИСУ

Дубова Наталія Вячеславівна

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійної освіти та технологій за профілями