Новини

Soft skills: чому ці навички такі важливі сьогодні?

Щоб зробити перші успішні кроки в кар’єрі чи залишатися затребуваними на ринку праці, вже недостатньо буде мати тільки профільну освіту і навіть досвід роботи в своїй сфері. Працівникам майбутнього будуть потрібні додаткові знання та вміння, які не під силу повторити або доручити роботові чи комп’ютерній програмі. Саме такі уміння прийнято відносити до soft skills або «м’яких (гнучких) навичок». Для отримання та розвитку soft skills-навичок не існує спеціальних курсів чи закладів освіти. Вони формуються у людини протягом життя, під впливом виховання та життєвого досвіду, цілеспрямовано розвиваються на тренінгах.

Розуміючи важливість напрацювання цих необхідних компетентностей, на факультеті інженерно-педагогічної освіти, зі здобувачами вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 015.39 Професійна освіта. Цифрові технології було проведено тренінг «Прокачаємо Soft skills на 100%».

Він дав можливість акцентувати увагу учасників тренінгу на ключових навичках XXI ст., отримати практичні поради щодо методів та прийомів, необхідних для розвитку soft skills, навчитись правильно визначати важливість та терміновість завдань, стати більш активним комунікатором, формувати лідерські навички, бути продуктивним та залишатися вмотивованим, системно планувати та організовувати свій час; правильно визначати пріоритети;  керувати своїми емоціями; розвивати критичне мислення; сприяти розвитку творчої уяви, допитливості, сміливості, гнучкості та оригінальності мислення.

Саме від рівня EQ (емоційного інтелекту) залежить, як людина налагоджуватиме комунікацію, як буде вирішувати складні задачі та проходити випробування. Високий рівень емоційного інтелекту допомагає будувати успішну кар’єру, 

Отже, основним завданням вищої школи є підготовка висококваліфікованого фахівця, який буде конкурентоспроможний на ринку праці. А це означає, що кінцевий споживач послуг, яким є здобувач освіти, окрім академічних знань повинен отримати низку інших компетенцій, які допоможуть йому в реалізації його професійної діяльності в майбутньому.