Новини

Відбувся круглий стіл на тему: «Разом подолаємо корупцію»

Однією з актуальних проблем в українському суспільстві постає корупція у сфері вищої освіти. Ефективна протидія їй неможлива без глибокого аналізу причин виникнення цього явища, чіткого розуміння її сутності. Адже від правильного розуміння значною мірою залежить формування стратегії і тактики антикорупційної діяльності, постановка її цілей, визначення сил і засобів протидії.

Як зазначено в Антикорупційній стратегії, одним із найбільш істотних чинників подолання корупції є ставлення населення до цієї проблеми. За результатами досліджень, проведених в Україні протягом останніх років, більше половини населення схильне до вчинення корупційних правопорушень, якщо це може сприяти розв’язанню проблеми. Крім того, значна частина населення не кваліфікує певні вчинки як корупційні, усвідомлюючи при цьому невідповідність такої поведінки нормам моралі чи професійної етики.

15 лютого у день боротьби із корупцією на факультеті інженерно-педагогічної освіти проведено круглий стіл на тему: «Разом подолаємо корупцію». У засіданні взяли участь викладачі кафедри професійної освіти та технологій за профілями та представники студентського самоврядування.  Учасники визначали прояви корупції у сфері освіти, намагалися встановити причини її появи та обговорили, які кроки мають зробити учасники освітнього процесу для запобігання таких правопорушень. Здобувачам вищої освіти нагадали про функціонування на факультеті «скриньки довіри», створеної з метою забезпечення належного контролю за організацією освітнього процесу та оперативного реагування на можливі факти порушень і зловживань, а також для надання інформаційної та методичної допомоги учасникам освітнього процесу.

Під час засідання основна увага акцентувалася на нетерпимості до хабарництва, використання службового становища в особистих цілях, неправомірній вигоді, інших протиправних проявах, що можуть зустрічатися у сфері вищої освіти, формуванню практичних навичок застосування нового антикорупційного законодавства в освітній сфері, пошуку форм і методів протидії корупції в закладах вищої освіти. Захід мав на меті сформувати у здобувачів вищої освіти усвідомлення важливості вільної від корупції освіти та спроможність до критичного обговорення можливих стратегій протидії корупції в галузі освіти, заохотити учасників освітнього процесу до дій у цьому напрямі, попри різноманітні виклики, з якими стикаються антикорупційні заходи в різних освітніх контекстах.