Новини

Виховна година на тему «В гармонії людини і природи» в 29 групі

Здобувачі вищої освіти 29 групи разом зі своїм куратором Оксаною Коробань, провели виховну годину на тему «В гармонії людини і природи».

Зокрема на виховній годині говорилося про те що з 2012 року, коли Генеральна Асамблея ООН проголосила 21 березня Міжнародним днем лісів, світова спільнота відзначає цю дату, як ще одну можливість наголосоти на проблемі збереження лісових екосистем та проінформувати про справжній їх стан, проблеми та основні заходи їх подолання. В цей день майже по всьому світу відбувається різноманітни заходи та акції, присвячені захисту флори та фауни. Це і флешмоби і кампанії по висадці лісів, а також інформаційні акції, конкурси та виставки.

В Україні ж цей сезон фактично означає початок лісокультурної кампанії. Державні підприємства розпочинають відтворювати лісові насадження на минулорічних зрубах та створювати нові ліси. Адже ліс виконує життєво важливі екологічні фулнкції: водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, тощо.

Але протягом останніх років раз по раз у ЗМІ з’являються публікації та телесюжети про неправомірну вирубку лісів на територіях Західної України. У 2016 році в мережі з’явилося відео, де за допомогою знімків із супутників різного періоду демонструється, що сталося з Карпатами внаслідок нещадної вирубки лісів за декілька років.

Вже не першій рік триває історія з вимогами ЄС відмінити мораторій на вивіз необробленої деревини з України, який Верховна Рада приняла в 2015 році. Експорт, якщо стане легальним, ймовірно передбачатиме чималі обсяги вирубки, що, без сумніву, позначиться на екологічному стану країни і може спричинити жахливі наслідки, аж до природної катастрофи. Але й діючий мораторій повною мірою не рятує країну від нелегальної вирубки: тіньовий ринок української деревини продовжує існувати. Тож у нас є нагальна потреба та привід проаналізувати значення Міжнародного дня лісів та проблем, які обговорюються в його контексті.

Ми вважаєм, що це важлива тема яку потрібно обговорювати і не допускати більше таких помилок в майбутньому аби наступні покоління змогли жити на нашій зеленій, засадженій лісами планеті.