Новини

Захист виробничої (технологічної) практики

7 травня на факультеті інженерно-педагогічної освіти відбулася звітна конференція з виробничої (технологічної) практики. У роботі конференції, що проходила у форматі Google Meet взяли участь здобувачі 1 курсу 57мп, 58м груп ОС «магістр» та групові керівники практики, гарант ОП, зав. кафедри.

З вітальним словом до здобувачів звернувся зав. кафедри Олексій Мельник, який відзначив, що у значній більшості здобувачам в такий нелегкий час вдалось поповнити свої знання та удосконалити вміння, продемонструвати фахові здібності та продемонструвати індивідуальний підхід до вирішення виробничих ситуацій під час проходження практики.

Керівник практики Ірина Філімонова відзначила особливості проходження практики групою студентів, які навчаються за основною магістерською програмою харчові технології, відзначила готовність студентів реалізовувати свої фахові компетентності в умовах виробничих ситуацій.

Програма виробничої (технологічної) практики передбачає послідовне знайомство з підприємством харчової промисловості, вивчення і аналіз показників якості та безпечності продовольчої сировини та харчової сировини; вивчення стандартизації та сертифікації харчової сировини та продуктів харчування; дослідження інноваційних технологій виробництва харчової продукції.

Здобувач вищої освіти 58м групи Іван Яремчук проходив практику на базі фермерського господарства «Кожухівський» (с. Молодецьке, Маньківського р-ну, Черкаської обл.), що спеціалізується на вирощуванні овочевих, плодових, олійних та зернових культур, виробництві олії та тваринних жирів. У своєму виступі здобувач розкрив особливості агротехніки олійних культур (соняшнику, ріпаку), а також охарактеризував технологію виробництва соняшникової олії різних сортів. На особливу увагу заслуговує індивідуальне завдання Івана, яке полягало у дослідженні процесів впровадження нових безвідходних технологій на підприємстві, а саме переробки відходів олійного виробництва, що є одним із шляхів інтенсифікації харчової промисловості України.

Про особливості виробництва хлібобулочної продукції в умовах пекарні мережевого магазину розповіла здобувачка освітньої програми «Професійна освіта. Харчові технології» Ольга Федорова, котра проходила практику на базі ТОВ «Вересень Плюс», магазин «Файно Маркет», м. Умань. Під час практики вона вивчила нормативно-технологічну документацію та обладнання для виробництва хліба, особливості технології дріжджового, заварного хліба та хліба на заквасках, асортимент хлібобулочної продукції та споживчий попит. Також Ольга представила результати свого дослідження щодо технології виробництва заварного хліба «Смачний» за рахунок внесення змін до технологічних карток та оновлення рецептури.

Керівники практики Катерина Кравченко, Ірина Філімонова прозвітували про якість виконання студентами програми практики. Кожен методист виокремив позитивні моменти та на що варто звернути увагу під час організації та проходження наступних видів практики.

В ході обговорення результатів проходження практики гарант ОП Тамара Кравченко ініціювала рефлексію за результатами практики, яка не залишила байдужими всіх здобувачів та членів комісії, які висловлювали свої думки як на рівні споживачів, так і на рівні виробників та переробників сировини харчової промисловості.