Новини

Розвиток soft skills у майбутніх фахівців цифрових технологій

У сучасному світі, де технології розвиваються з неймовірною швидкістю, вимоги до фахівців постійно змінюються. Для того щоб зробити перші успішні кроки в кар’єрі чи залишатися затребуваними на ринку праці, вже недостатньо мати тільки профільну освіту та досвід роботи в своїй сфері.
В епоху автоматизації та штучного інтелекту працівникам майбутнього будуть потрібні додаткові знання та вміння, які складно або неможливо відтворити за допомогою машин. Такі вміння, які зазвичай не входять до технічних компетенцій, прийнято відносити до soft skills або «м’яких (гнучких) навичок».

Чому саме Soft Skills такі важливі?

Soft skills охоплюють широкий спектр умінь, таких як комунікація, співпраця, емоційний інтелект, критичне мислення, творчість та лідерські якості. Ці навички є критично важливими, адже вони допомагають фахівцям адаптуватися до змін, вирішувати нестандартні задачі, ефективно взаємодіяти з колегами та керувати проектами в умовах невизначеності. Більше того, ці навички сприяють розвитку кар’єрного потенціалу та допомагають будувати продуктивні професійні відносини. Для отримання та розвитку soft skills-навичок не існує спеціальних курсів чи закладів освіти. Вони формуються у людини протягом життя під впливом виховання, соціальних контактів, життєвого досвіду, і цілеспрямовано розвиваються на тренінгах та в реальних ситуаціях. Розвиток цих навичок потребує свідомих зусиль та часу, адже вони є частиною особистісного зростання.

Роль Вищої Освіти у Розвитку Soft Skills

Розуміючи важливість напрацювання цих необхідних компетентностей, на факультеті інженерно-педагогічної освіти, зі здобувачами вищої освіти освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 015.39 Професійна освіта. Цифрові технології було проведено тренінг «Прокачаємо Soft Skills на 100%». Цей захід дав можливість акцентувати увагу учасників на ключових навичках XXI століття та отримати практичні поради щодо методів і прийомів, необхідних для їх розвитку.

На тренінгу здобувачі навчилися правильно визначати важливість та терміновість завдань, стати більш активними комунікаторами, формувати лідерські навички, бути продуктивними та залишатися вмотивованими. Важливою складовою також стало навчання системному плануванню та організації часу, керуванню емоціями, розвитку критичного мислення, а також стимулюванню творчої уяви, допитливості, сміливості, гнучкості та оригінальності мислення. Важливу роль у розвитку Soft Skills відіграє рівень емоційного інтелекту (EQ), від якого залежить, як людина налагоджуватиме комунікацію, вирішуватиме складні задачі та проходить випробування. Високий рівень EQ допомагає не тільки будувати успішну кар’єру, але й бути ефективним лідером та командним гравцем.

Soft Skills у Конкурентному Середовищі

Основним завданням вищої школи є підготовка висококваліфікованого фахівця, який буде конкурентоспроможний на ринку праці. Це означає, що окрім академічних знань, здобувачі освіти повинні отримати низку інших компетенцій, які допоможуть їм реалізуватися в професійній діяльності в майбутньому. Саме поєднання технічних знань і розвинених soft skills робить спеціаліста не лише ефективним виконавцем, а й лідером змін, здатним до інновацій та стратегічного мислення.

Висновки.

У сучасному суспільстві відчувається нестача фахівців із розвиненими гнучкими навичками. Під «м’якими навичками» розуміють вміння та компетенції, які є важливими для ефективної взаємодії не лише в навчальній та професійній сфері, але й у повсякденному житті. М’яким навичкам можна навчитися через різні освітні платформи, курси та тренінги, а також шляхом активної участі у студентському самоврядуванні. Участь у таких заходах сприяє розвитку командної роботи, управлінських навичок та ефективної комунікації. Отже, можна зробити висновок, що “soft skills” є ключовим фактором для досягнення успіху в майбутній професійній діяльності студентів і допомагають їм успішно адаптуватися в умовах швидко змінюваного світу.

АВТОР ДОПИСУ

Сажієнко Олександр Петрович

доктор філософії, доцент кафедри професійної освіти та технологій за профілями