Новини

Науковці факультету – для перемоги України

Науковці факультету  отримали патент на корисну модель «ПАТРОН ДЛЯ ЗБИВАННЯ РОЗВІДУВАЛЬНИХ ДРОНІВ ІЗ РЕАКТИВНОЮ РОЗРИВНОЮ КУЛЕЮ ПІД МИСЛИВСЬКІ ГЛАДКОСТВОЛЬНІ РУШНИЦІ». Робота проводилась під керівництвом директора «Інформаційно-консультаційного центру підтримки технологій та інновацій»,  доцента кафедри технологічної освіти Мелентьєва Олега Борисовича. До розробки також були залучені провідні фахівці факультету Ткачук С.І. (декан факультету), та Терещук А.І (завідувач кафедри технологічної освіти).

Використання такого патрону дає можливість збивати невеликі ворожі розвідувальні дрони (квадрокоптери) засобами звичайних мисливських рушниць. Для збиття дрону, військовий за допомогою далекоміру визначає відстань до нього, обирає патрон необхідного номіналу (наприклад 800 метрів) та вистрілює у напрямку до нього. Реактивна куля підривається на вказаній висоті осипає ціль вражаючими елементами та позначає висоту розриву кольоровим порошком, що утворює хмарку. Хмарка дає можливість коректувати висоту розриву, для цього застосовується патрон іншого номіналу.

Винахід було подано на Всеукраїнський Відкритий конкурс на кращий патент у сфері цивільного захисту та пожежної безпеки, оформлена необхідна супровідна документація,  довідки та угоди. За результатами конкурсу патент отримав  1 місце та диплом І ступеня.