Новини

Відкрита лекція «Авторське право та суміжні права»

25 березня доктором педагогічних наук, професором кафедри техніко-технологічних дисциплін, охорони праці та безпеки життєдіяльності Олегом Авраменком була проведена відкрита лекція на тему «Роль і місце академічної доброчесності в системі вищої освіти» для здобувачів вищої освіти.

На початку лекції Олег Борисович наголосив, що суспільство має бути впевненим у чесності науковців та достовірності результатів їх досліджень. На жаль, останнім часом у багатьох країнах спостерігаються серйозні порушення етики, що ставить під загрозу авторитет науки та довіру суспільства до вчених. Щоб унеможливити такий розвиток подій в Україні необхідно, щоб усі науковці та здобувачі освіти усвідомлювали важливість етичної поведінки, власну відповідальність за формування громадської думки щодо освіти та науки.

На лекції розглянуто такі питання:

  • дотримання академічної доброчесності педагогічними, науково-педагогічними та науковими працівниками;
  • дотримання академічної доброчесності здобувачами освіти;
  • види порушень академічної доброчесності (академічний плагіат, самоплагіат, фабрикація, фальсифікація, списування, обман,хабарництво, необ’єктивне оцінювання);
  • академічна відповідальність за порушення академічної доброчесності здобувачів освіти;
  • порядок виявлення та встановлення фактів порушення академічної доброчесності.

Наприкінці лекції Олег Борисович дав відповідь на запитання викладачів та студентів, яких цікавили правила дотримання академічної доброчесності при написанні курсових, випускних кваліфікаційних робіт, наукових публікацій, навчальних та навчально-методичних посібників; використання штучного інтелекту.