Новини

Моделювання освітнього середовища з технологій для Нової української школи

Завідувач кафедри технологічної освіти Андрій Терещук  у дистанційному режимі відвідав Хмельницький національний університет з лекцією «Моделювання освітнього середовища з технологій для Нової української школи»

Лекція була прочитана студентам (бакалаврам, майбутнім вчителям технологій) випускової кафедри технологічної та професійної освіти і декоративного мистецтва (завідувач кафедри Ігор Андрощук).

У своїй доповіді Андрій Терещук розкрив наукові та методичні засади моделювання освітнього середовища у контексті реформування української школи. Особлива роль для розбудови української школи звісно відводиться сучасному учительству. Стандарти Нової української школи дозволяють більш творчо конструювати освітній процес засобами сучасних педагогічних технологій.

Головними тезами лекції стали наступні:

  • Освітнє середовище на відміну від навчального процесу не обмежене в часі, дозволяє учневі самостійно віднайти своє місце в освітньому процесі залежно від власних інтересів, природних здібностей тощо.
  • Традиційно вчитель намагається утримати увагу учнів у межах уроку або заняття. Низка заходів чи освітніх процесів об’єднаних однією темою проєкту дозволяють залучити учня до освітнього процесу за межами класно-урочної системи.
  • Освітнє середовище створюється на основі впровадження освітньої або кількох педагогічних технологій.
  • Сутнісною ознакою освітнього середовища є суб’єктність учня.

Розкриваючи вказані питання лекції Андрій Терещук наводив приклади, проводив порівняльну характеристику новацій  Стандартів НУШ із колишніми стандартами.

Лекція відбулася в атмосфері дружньої співпраці, в обговоренні взяли участь не лише науковці але й студенти Хмельницького національного університету