Новини

Зустрічаємо весну разом!

Дорогі туркменські студенти! У цей святковий день від щирого серця бажаємо Вам міцного здоров’я, сімейного благополуччя, добра, щастя, гарного настрою, позитивних думок, оновлення та очищення. Нехай будуть здорові і щасливі Ваші діти, батьки і рідні! Нехай Ваш будинок стане повною чашею, нехай в ньому завжди панують спокій, любов і турбота один про одного, тепла дружня атмосфера, гармонія і процвітання.

Новруз Байрам – це важливе свято нового року за астрономічним сонячним календарем у іранських і тюркських народів і одна з чудових народних традицій. Новруз – свято весни, свято оновлення природи, приходу нового року.

У багатьох мусульманських країнах святкують Новруз. Звичайно ж, з плином часу свято втратило релігійне забарвлення, а так як прихід весни практично у всіх народів асоціюється з радістю, достатком і початком нового життя, то для багатьох людей це свято стало просто днем довгоочікуваної зустрічі весни.

Новруз Байрам починається або 20 березня або 21 березня, в день весняного рівнодення, коли дні і ночі рівної довжини, і присвячений він закінченню зими і приходу весни.

В даний час свято відзначається 21 березня як офіційний початок нового року за астрономічним сонячним календарем в Ірані і Афганістані. Святкування проходить 21 березня в Узбекистані, Туркменістані, Таджикистані, Азербайджані, Албанії, Киргизії, Македонії, Туреччини. У Казахстані відзначається 21-23 березня.

Свято має давню історію, яку можна простежити до шумерів і вавілонської цивілізації. У першому писемному джерелі зазначається, що Новруз виник в 505 році до нашої ери. У стародавньому Вавилоні він тривав протягом 12 днів. Кожен з 12 днів проводились свої ритуали (обряди, церемонії), розваги.

У стародавньому зороастрійському календарі свято Новруз один з найбільш священних свят. Відновлення весни мало духовне значення, яке символізувало тріумф добра над злом і радості над сумом.

До наших днів зберігся звичай розпалювати ритуальні багаття, запалювати факели і свічки, фарбувати яйця (як символ зародження нового життя), пророщувати зерна пшениці або ячменю і ставити їх на святковий стіл разом з різноманітними солодощами. Свято увібрало в себе і деякі язичницькі традиції, обряди і ритуали.

У кожному регіоні традиції і обряди свята різні, але Свято Новруз Байрам має багато спільного. У більшості регіонів перед святом готують символічний вогонь і воду, традиційні танці закінчуються перестрибуванням багать і струмків.

Новруз Байрам – це велике свято, що має особливе місце в етнокультурі туркменського народу. Новорічні свята в Туркменістані зазвичай починаються за кілька днів до Новруза з різних обрядів: вирощування паростків пшениці в знак достатку і процвітання, приготування новорічних солодощів, генеральне прибирання будинків, ілюмінація громадських місць і зустрічі з друзями, знайомими і сусідами входять в число традицій Новруза в Азербайджані.

Ще однією загальної традицією Новруза є приготування святкового столу, на якому розміщують ряд символічних предметів. Залежно від регіону святкові столи відрізняються, але є і загальні особливості: вода, свічки, блюдо з зеленими паростками, традиційне блюдо, складене з пророслої пшениці, дзеркал, яєць і різних фруктів. Ці предмети символізують непорочність, світло, щастя і родючість в Новому році.

В Туркменістані в цей день проходять народні гуляння, бої і кінні скачки. Під час гулянь демонструється мистецтво верхової їзди за участю місцевих громад. До інших традицій Новруза відносяться місцеві вуличні вистави, циркові номери, а також спортивні заходи.

30 вересня 2009 року свято Новруз Байрам був включений в список ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини. 23 лютого 2010 року Організація Об’єднаних Націй оголосила 21 березня Міжнародним днем Новруза.

Залишити відповідь